Záložky

neděle 22. února 2015

Za uměním do Florencie


Florencie není zrovna častá turistická destinace pro Čechy a už vůbec ne v lednu, a tak musíte letět minimálně s jedním mezipřistáním. To naše bylo v Paříži, o které jste foto článek už viděli zde

Jak jsme se v Itálii měly?

Florencie má přibližně stejně obyvatel jako Brno a také se mu podobá velikostí. Velmi sympatické je zejména to, že celé centrum jste schopní obchodit po svých, aniž byste měli pocit, že jste právě ušli sto kilometrů. Opravdu všechny památky jsou ve velmi příjemné dochodové vzdálenosti. Proto je také možné se zde vydat pouze na víkend a vidět vše podstatné, jak jsme to udělaly my.

Město nedávno zviditelnil pro veřejnost Dan Brown svým románem Inferno, jehož převážná část se odehrává právě ve Florencii a opravdu popisuje skutečná místa a umělecká díla, které zde můžete vidět. Pro nás bylo velkým zážitkem vidět posmrtnou masku Dante Alighieriho, která je klíčovým artefaktem románu.  

Na své si zde přijdou zejména fanoušci umění, připadaly jsme si zde jako při listování v encyklopedii umění, akorát že všude jsou originály těchto děl. Můžete tady vidět nejkrásnější plátna od Botticeliho, tedy Venuši a Primaveru. Dále pak sochu Davida od Michelangela, Urbínskou Venuši od Tiziana a doslova stovky dalších. Na galerii Uffizi si tedy nechte dost času, nejenom na obrazy, ale také na kavárnu, která se nachází přímo v galerii. Kavárna má totiž velkou terasu, ze které vidíte jak na typickou siluetu katedrály Santa Maria del Fiore, tak na věž Palazzo Vecchio na hlavním náměstí. Káva zde opravdu stojí za to! 

Pokud chcete vidět město z trochu větší výšky, pak se vyplatí trochu zatnout zuby a vyjít po svých "pár" chodů právě na věž Palazzo Vecchio. Odtud je nádherný výhled na celé město a dokonce je tu i oficiální selfie spot, odkud pořídíte skvělou fotku! 

Další náš tip se týká samozřejmě jídla. Pokud jste ve Florencii, je tedy nutné jíst jako pravý florenťan. La bistecca fiorentina je tedy povinností. Jedná se o místní pochoutku, tedy steak přímo z určitého chovu hovězího v této oblasti. Maso je z mladých býčků a zraje asi 20 dní. Určitě se nejedná o žádnou malou porci, takže se připravte, že na stůl dostanete poctivou porci okolo 800 g masa i s kostí. Přiznáváme, že jsme si jej daly na půl, ale i tak jsme měly co dělat, abychom porci dojedly.  

Myslely jsme si, že Pizza na sto způsobů nás v Itálii už nepřekvapí, ale stalo se! Pizza s hranolkama. To jsme opravdu ještě neviděly. Pizzu ve stylu sacharid na sacharidu jsme ale nevyzkoušely :-)

Jako bonus pak při svých toulkách městem také můžete načerpat nějakou tu módní inspiraci. Centrum je plné luxusních obchodů s trendy výlohami, ale také tu najdete lokální italské značky, které nabízí taky pěknou módu. Nejenom figuríny je třeba sledovat, ale samozřejmě také přímo živou modu na ulicích. Což máme asi nejraději :) 
























Pizza s hranolkama, proč ne? 





























Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář! Z důvodu moderování se může objevit později.