Záložky

čtvrtek 5. března 2015

Anglická kavárna Humpty Dumpty


V SDV jsme si doteď myslely, že už nás v Brně nic nepřekvapí. Máme na blogu všechny druhy kaváren, nespočetné množství konceptů, jak se dá podnik řídit a jak má vypadat. To jsme ale nevěděly, že nám přímo pod nosem roste další člen naší kavárenské rodinky. Humpty Dumpty!

Dobří lidé z Humpty Dumpty nás nalákali pomalovaným chodníkem a balónky v prvních dnech zkušebního provozu. To snad není pravda, říkáme si, další podnik a přímo u East Village, Akademické kavárny a Falku. Prosíme pěkně, nenechte se zmást. Tohle je pecka. Je to jiné, příjemné, domácí, rodinné, teplé. A barevné.

 Do Skotska na zkušenou a zase zpátky


Rodinné proto, že to založila rodina. Máma Klára, táta Dalibor a malý syn Mára. Odešli do světa vylepšovat se v angličtině a vrátili se s nápadem na kavárnu (ale i proto, že za nimi plakaly babičky). Přímo ze Skotska. Kdo ve Velké Británii nepobyl aspoň týden, určitě neví, jak se dělá čaj o páté, jaké čajové pečivo se podává a všechny důležité procedury kolem. A je jich hodně. Původně jsme plánovaly, že vám tady představíme všechny druhy pečiva, ale pak jsme si to rozmyslely. Toto není článek o anglickém čajovém pečivu (i když někdy možná nějaký napíšeme), nejlépe uděláte, když se zeptáte přímo v podniku. Všechno můžete prvně zkusit!

Zastavily jsme se na návštěvu celkem dvakrát, na oběd i na čaj o páté, abychom pěkně všechno vyzkoušely za vás. V podniku nabízejí každý den dvě polévky, vydatné, syté a zdravé. A je toho opravdu hodně. Jako druhý chod jsme měly sendvič s hummusem. Say what? Byl skvělý! Dělávají ho přímo v Humpty Dumpty. Ostatně jako všechno, co tam najdete. Od pečiva po koláče, polévky, sendviče a milión dalších dobrůtek.

Dá si někdo čaj o páté?


O všechno vaření a pečení se z velké části stará nedílná součást kavárenské rodiny, šarmantní pekařka Barča. Pozor, tady začíná jazykové okénko. Flapjack. Dundee cake. Hot cross bun. Scone. Bakewell. Říká vám to něco? Když jo, věřte, že budete spokojeni. Nevíte, o co se jedná? Hned si to zamilujete! Doporučujeme scones, které se podávají s džemem a máslem. No jo, jenom v Anglii natírají džem a máslo skoro na všechno. 

Teď bychom si měli říct něco málo ke konceptu, že jo. Proč je teda Humpty Dumpty výjimečné? Je to kavárna pro všechny, včetně maminek s dětmi. Pro děti je to hotový ráj, celý jeden prostor mají vyhrazen jenom na hry. U každého stolu pro dospělé je malinký stolek pro nejmenší. Nemyslete si, že jim můžete upřít nějaké to babyccino (ano, to existuje) po celém dni ve školce. Mají také svá práva. 

Pan manžel Dalibor je učitel angličtiny. Prosíme, pište si do diářů, že můžete svoje dítě dovést na open class a nechat ho se hravou cestou naučit základy angličtiny. A vy si při tom dáte taky kávu. Protože máte taky ta práva. Kdyby jste náhodou zjistili, že vaše dítko na jazyky moc není, může se zkusit realizovat na další aktivitě: gardening. Možná z něho vyroste skvělý zahradník, další Přemek Podlaha, buď mu země lehká. Jestli se dost nezašpiní, ještě je tady "messy play" se všemi možnými slizy, hmotami a barevnými věcmi. Může ale i vařit. Dítě u sporáčku, sen každé maminky. 

Jak šlo vejce na vandr


V Humpty Dumpty vám rádi půjčí i knížky, samozřejmě v angličtině. Už jsme vás přesvědčily, že tento podnik je opravdu výjimečný? Ještě malinko osvěty na závěr. Na relevantním a plně reprezentativním vzorku 10 občanů ČR jsme testovaly znalost pohádky "Jak šlo vejce na vandr", neboli Humpty Dumpty. Výsledky byly šokující. 80% respondentů slavnou pohádku nezná. Ještě že my v SDV jsme česko - slovenská dvojice a jedna z nás to zachránila. Ľudia, vzchopte sa, "Ako išlo vajce na vandrovku" proste musíte poznať! (Konec okénka slovenského jazyka.) V Humpty Dumpty vás bude motiv vajíčka pronásledovat na každém kroku. Takže si to radši nastudujte. 

Koukáme, že už to máme nějaké dlouhé. Poslední infoška. Humpty Dumpty se nachází v dokonalých bytových prostorách. Doživotně si zamlouváme zimní zahradu vzadu v podniku s výhledem na dvůr, kde mají měkoučké polštářky a dají vám i deku. Tam si dáváme ten čaj o páté, abyste věděli. Dobrým podnikům a Brnu zdar!



























16 komentářů:

  1. To vypadá úžasně! Přidávám na svůj seznam podniků, kam chci do nejdřív zajít!

    OdpovědětVymazat
  2. Nabídka vypadá úžasně :-) Jen nemám ráda pobíhající a řvoucí děti, takže to asi nebude podnik pro mě, škoda :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děti se tam vyskytují mezi pátou a sedmou, jinak je tam klid:) Mají samostatní místnost jenom na hru. Opravdu se to oplatí. Podnik je situován v klasickém starém bytě, takže místnosti jsou normálně odděleny. Zkuste to, třeba se vám to zalíbí:)

      Vymazat
  3. Prostředí neopakovatelné, polévky úžasné, obsluha nebývale pozorná, scones bezkonkurenční... Chybí snad jen clotted cream:) Na kávu raději jinam, sem raději na ten čaj. Moc moc dobrý podnik. Ať vydrží:)

    OdpovědětVymazat
  4. Byl jsem se tam podívat hned první den, kdy otevřeli - cca 3 týdny nazpět. Volba kávy slušná - Whittard Chelsea, prostředí takové lehce školní. K čaji o páté se ovšem v Anglii ke scones podává clotted cream (viz Google) a ne máslo. Navíc tady je to máslíčko zabalené z obchodu. Kdyby bylo aspoň v nějaké mističce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za váš komentář. V podniku by byli určitě rádi, kdyby od vás tento feedback dostali. Je důležité jim pomáhat jejich nabídku vylepšovat. Taky by se nám líbilo nezabalené máslo:)

      Vymazat
  5. jeden poznatek ze Skotska co se scone tyce...taky to tu dostanete se zabalenym maslem (mozna asi health and safety)...clotted cream je z Cornwallu jo a to je Anglie a to, jak (ne)vime, neni Skotsko a na tom tady FAKT zalezi :)))

    OdpovědětVymazat
  6. V kavárně jsem byla 2x. Poprvé mě zklamali tím, že v nápojovém lístku mají horkou čokoládu a donesou vám kakao. Podruhé, káva - vysoká cena, průměr kvalita. Dále nás vyšla káva na hříšné peníze, kdy jsme si nevšimli, že pobyt dítěte v místnosti s tabulí na zdi je zpoplatněn!! Takže nás 15min.káva vyšla na necelých 100Kč!!! Prostředí pěkné, obsluha v pohodě, ale platit za to, že mi dítě oduteklo podívat se na pár hraček je pro mě nemilé. Sem se asi už nevrátím!

    OdpovědětVymazat
  7. Kavárna pěkná, obsluha příjemná, ale POZOR dětský koutek placený a ne za málo, krom toho placené pujčení knížek a pujčení her! (Mimo to všechny platby jsou sice zveřejněné, ale na místech, kde si toho člověk nevšimne a o placení zjistí až při placení) Kavárna s dětmi se tedy stává velmi drahým luxusem a znovu už ji nenavštívíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím vás, v SDV máme už dlouhý čas problém najít kavárnu, která by vyhovovala maminkám s dětmi. My jsme totiž doteď asi nepochopily, co přesně hledáte. Nikdy a za žádných okolností nejsou maminky spokojeny. Někdy máme pocit, že hledají spíše denní školku než podnik na úrovni. Je problém v cenách? Proč vám to přijde drahé? Byly byste ochotny platit za něco jiného, nebo vůbec?

      Omlouváme se, ale ten čas, kdy bylo všechno zadarmo, je už za námi a Humpty Dumpty je v první řadě kavárna a až pak posezení pro děti. Moc by nám pomohlo, kdyby jste specifikovala, co přesně v podnicích hledáte, rády bychom o ně doplnily naše blogové portfólio.

      Vymazat
  8. Zdravím Vás! Předně, práce, kterou děláte je záslužná a velice si jí cením. Presto bych Vám doporučil v některých případech krotit to nadšení, které z každého článku poněkud vyčnívá. A to je případ i Humpty Dumpty. Kavárna je to pěkná, ale skutečně ničím výjimečná. Myslím si, že nenabízí nic extra, naopak spousta věcí v nabídce chybí. Zpoplatnění dětského koutku či půjčení knih také považuji za průšvih, stejně jako celkovou cenovou úroveň. Nabízet v kavárně pivo - zvláště anglický ALE - se zřejmě nevyplatí, protože si ho tam lidi koupí spíše sporadicky. Bečka už je ale naražena, takže po pár dnech pivo vyčpí. Dezerty mají vynikající, co tak zkusit i něco slaného? Celkově bych řekl, potenciál tam je, ale zatím je to takový zkušební provoz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za uznání. Bohužel, nemůžeme naším přístupem vyhovět každému. Většina našich čtenářů pozitivní přístup oceňuje, proto taky blog vznikl. Negativního čtení máme všichni dost na jiných webech. Samy bychom nepsaly suché články bez emocí, když se nám néco líbí tak to tak i komunikujeme. Určité taky víte, že nepíšeme recenze, tzn. v žádném případě nechceme být spojovány s weby typu scuk.cz a dalšími, kde najdete recenze všeho co se v Brně mihne (tím nikoho neurážíme, jenom nejsme všezahrnující objektivní médium, ale osobní lifestylový blog) ANO, Humpty Dumpty jsou VE ZKUŠEBNÍM PROVOZU, je to všude napsáno a po 3 týdnech fungování taky celkem jasné. Myslíme, že podnik je zajímavý, rozhodně tedy nevíme co myslíte tím "nic extra". Vedou si hodně dobře. Snad si na našem blogu najdete něco užitečného i pro vás.

      Vymazat
  9. Samé dobré věci, nevím, zda máte děti, pokud ne, asi nepochopíte "problémy" matek, dokud samy matkami nebudete. Pokud dítě máte a vyhovuje Vám na každém kroku za něco platit, je to Váš názor na věc. Mi příjde ale pěkně hloupé, dozvědět se o platbě až při placení (označení, že je pobyt dětí zpoplatněn totiž není vůbec na dobře viditelném místě natož v jídelním lístku). Pokud se kavárna tváří jako babyfriendly, měla by jasně dát zákazníkovi dět, za co se platí. Co matky hledají? Možná hezkou kavárnu, kde káva bude odpovídat ceně a kde nebude vadit, že děti poskakují a třeba i vylijí kousek "čokolády". A kde si můžete půjčit na prohlížení knížku, anižbyste za to musela platit. Chápu zpoplatnění hracích koutků, kde máte tématicky zaměřené místnosti (kdy peníze jsou na obnovu dekorací, hraček) a třeba i hlídací servis, ale platit 45Kč za to, že si dítě půjčilo na 15min. jedno dřevěné autíčko a 3 duplo kostky?? Vytřískat peníze kde se dá... škoda. A taky mi vadí, když pánové nosí v místnosti čepici, styl nestyl je to nezdvořilé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáme děti a chápeme, že máte jiné potřeby a očekávání. Na našem Facebook profilu https://www.facebook.com/SDVBrno jsme vytvořily anketu, kde bychom rádi zjistily, co přesně maminkám vyhovuje a jestli takové podniky jsou. Chceme, aby si každý na blogu našel to svoje. Jestli budete mít čas, komentujte status a třeba se nám podaří něco najít. Jestli chodíte někam do konkrétního podniku, taky se můžete zmínit.

      Věříme, že by bylo na místě dát vědět přímo kavárně, že vám to nepřijde fér, jsou ve zkušebním provozu a konstruktivní kritika je posune dál. Možná sami zjistí, že se jim to nevyplatí.

      Vymazat
  10. i já navštivila tuto novou kavárnu - mají zde opravdu luxusní zákusky, cappucino bohužel připravit neumí. A dětský koutek za 45kč, půjčení knížek za 10Kč je teda sakra dost, navíc dětský koutek je velice málo vybavený...takže buď by měli upravit ceny nebo např. při konzumaci nad 100kč neúčtovat tyto věci anebo budu chodit jinam....

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! Z důvodu moderování se může objevit později.